Společné sutinové cvičení s ZBK MSK a SDH Kateřinice

27.04.2015 21:32

Minulý víkend naše Zlínská brigáda společně s Moravskoslezskou záchrannou brigádou a Sdružením dobrovolných hasičů Kateřinice pořádala víkendové cvičení zaměřené na sutinové vyhledávání. Cvičení se konalo v sobotu a neděli v areálu bývalého JZD Kateřinice, kde pro nás byla připravená jen několik dní stará sutina a také prostory skladové haly. Sutina sice nebyla příliš velká, ale zato náročná na pohyb psů. Hala zase nabízela možnost různých ukrytů jak ve v úrovni terénu, tak i ve výškách. Dle slov výcvikářky Dáši Weissové si psi vedli skvěle a celou akci hodnotila velice pozitivně.

Hlavním programem celé akce byla sobotní simulace výbuchu plynu v JZD, kde se pohřešovalo 6 osob. Kromě sborů dobrovolných hasičů z Kateřinic, Ratiboře, Hošťálkové, Jablůnky a Pržna se tohoto speciálního cvičení účastnili také 2 atestovaní psovodi z Moravskoslezské záchranné brigády – Júlia Bukovinská s Aminou a Daniel Mach se Spajkem. Psi úspěšně našli všechny pohřešované osoby jak v sutině, tak v ploše. Hasiči zase měli možnost si vyzkoušet vyproštění osob ze sutiny a také porovnat rozdíl v rychlosti nalezení pohřešovaných osob v terénu mezi hledáním v rojnici a vyhledáním záchranářským psem.

Součástí cvičení byla také přednáška pro dobrovolné hasiče o výcviku záchranářský psů, kterou vedly Petra Kočíbová (ZBK ZLK) a Júlia Bukovinská (ZBK MSK).

 

Odkaz na článek na Pozary.cz ZDE

Fotogalerie ZDE